Arceau Ontwerpers: uw specialist in de Kempische bouwstijl en Vlaamse villa’s!

Van Kempische hoeve via kasteelhoeve naar begijhofwoning.

kempische hoeve met zwembad

Zoekt u een ervaren architect voor een woonhuis in de authentieke Kempische bouwstijl of een elegante Vlaamse villa? Dan bent u bij Arceau Ontwerpers aan het juiste adres. Wij hebben een speciale focus op deze typisch Belgische bouwstijlen, waaronder de sfeervolle Kempische stijl en de diverse Vlaamse stijl villa’s.

erker met leien
dakkapel
oude klampsteen

Wat is de kempische bouwstijl?

De kempische bouwstijl of Kempische hoevestijl vindt zijn oorsprong in de Kempen in België. Deze nostalgische stijl straalt warmte en de sfeer van vroeger uit. Deze tijdloze hoeves kennen verschillende karakteristieke details, zoals:

 • De typische tuitgevels
 • Diepe muurneggen
 • Hardsteen elementen
 • Verspringende dakvormen en gevels

In Nederland valt deze architectuurstijl op als een unieke categorie binnen de Vlaamse villa’s, een specialisme van Arceau Ontwerpers.

Karakteristieken van Vlaamse villa’s

Onze Kempische woningen ademen een rustieke sfeer uit, met een nadruk op natuurlijke materialen. We maken vaak gebruik van:

 • Authentieke oude eiken balken
 • Gerecupereerde (afbraak) stenen
 • Traditionele gesmoorde dakpannen
 • Sfeervolle luiken en dakkapellen
 • Stalen ramen
 • Natuursteen deuromlijstingen
 • Charmante ‘ossenogen’ (ronde of ovale raampjes met ornamenten)

Bij deze karakteristieke bouwstijl ogen woningen al jaren oud. Hier wordt vaak bewust voor gekozen en bij veel huizen wordt er gebruik gemaakt van gebruikte bouwmaterialen, zodat ze deze uitstraling krijgen. Maar ondanks deze historische uitstraling, zijn de woningen van alle moderne gemakken voorzien.

Onze expertise in kempische ontwerpen

Bij Arceau Ontwerpers hebben we een uitgebreid portfolio van prachtige Kempische woningen en Vlaamse villa’s.

Voor onze ontwerpen maken we bij voorkeur gebruik van oude bouwmaterialen, zoals gerecupereerde bakstenen en dakpannen. Op die manier krijgt de woning veel karakter.

We zien dat de markt goed inspeelt op deze trend, een groot aantal fabrikanten biedt tegenwoordig ook nieuw materiaal aan met een oude uitstraling. Onze samenwerking met Belgische schrijnwerkers en Nederlandse timmerfabrieken zorgt voor perfectie in elk detail, zoals in de gespecialiseerde kozijnen met steenlijsten, gemoduleerde kruismakelaars en snotneuzen.

“Zeer positieve ervaring opgedaan met Arceau voor aanvang van en tijdens de bouw van onze Kempische woning in Noord-Limburg. Zowel op bouwkundig als op persoonlijk vlak complimenten en dank aan Christian Manders voor de erg prettige samenwerking! Het eindresultaat van de woning is geheel naar wens. – Peter en Pauline”

Verschillende soorten Vlaamse villa’s

Binnen de Vlaamse architectuurstijlen zijn er verschillende subcategorieën. Ontdek de diversiteit binnen de Vlaamse architectuurstijlen.

begijnhofwoning
Kempische hoeve
Kasteelhoeve

Kempische Hoevestijl

Kies voor de landelijke schoonheid met onze Kempische hoevestijl, gekenmerkt door asymmetrische elementen en sfeervolle bijgebouwen.

Begijnhofwoning

De kempische bouwstijl is uitstekend toe te passen in een begijnhofwoning. Deze stijl kenmerkt zich vaak door deels wit geschilderde muren, wat het uiterlijk erg klassiek en opvallend maakt. Deze bouwstijl is een toonbeeld van klassieke elegantie, met een exterieur geïnspireerd op de begijnhoven van Brugge, Kortrijk en Hoogstraten. 

Pastorijwoning

Traditioneel is een pastorijwoning een ambtswoning van een pastoor, vaak vlakbij een kerk te vinden. In België komen deze nog vaak voor. De stijl typeert zich door de statigheid en tijdloosheid.

Landhuis in de manoir stijl

Manoir is een Franse term wat staat voor en traditioneel, landelijk herenhuis. Het straalt veel luxe uit door hoge plafonds, bijgebouwen en leien daken. Benieuwd naar de verschillende stijlen landhuizen die we ontwerpen? Bekijk dan de projectpagina van herenhuizen.

Door onze interesse in de kempische bouwstijl bij Arceau terecht gekomen. De passie die Christian heeft voor deze stijl is fascinerend, alles klop tot in de puntjes. Van het ontwerp, de betrokkenheid tijdens uitvoering tot de interesse na oplevering. De klant staat centraal! Christian is zowel voor klant als aannemer erg toegankelijk en grijpt zelf ook in wanneer kwaliteit in het gedrang komt. Erg blij met de keuze om met Christian samen te werken. Een man met kwaliteit en liefde voor zijn vak. Nogmaals heel erg bedankt! – Familie Engels

Duurzaamheid en gebruik van traditionele materialen

Naast een mooie woning, is het natuurlijk ook belangrijk dat u er comfortabel in woont en dat het van alle gemakken is voorzien. In het ontwerpproces besteden we veel aandacht aan duurzaamheid en de omgeving. Niet alleen door de typische gebruikte materialen toe te passen, maar ook verder te kijken naar duurzame oplossingen zoals warmtepompen en zonnepanelen.

Vraag een adviesgesprek aan

Interesse in een ontwerp in de kempische bouwstijl? Wij nodigen u graag uit voor een persoonlijk adviesgesprek. Bel naar 06-18884644 of mail naar cm@arceau.nl.