Unieke woonboerderijen van Arceau Ontwerpers!

De uitstraling van een woonboerderij moet je pakken. Traditionele details verpakken een modern of juist klassiek interieur.

Woonboerderij

“Vroeger was alles beter”, hoort u oudere mensen wel eens vertellen. Ontdek bij Arceau Ontwerpers hoe de tijdloze charme van historische woonboerderijen perfect samengaat met moderne bouwtechnieken voor uw droomwoonboerderij. Het resultaat? Woonboerderijen die niet alleen de nostalgie van vroeger oproepen, maar ook het moderne wooncomfort van nu bieden. Arceau is dé architect voor woonboerderijen.

boerenvlechting detail woonboerderij
Vleermuisdakkapel
Krukhuisboerderij muizentand detail

Ontdek de diversiteit in de regionale woonboerderij stijlen

De categorie woonboerderij is misschien wel de meest uiteenlopende architectuurstijl. Boerderijen werden vroeger voor verschillende doeleinden gebouwd. In de meeste gevallen werd er veel ruimte gereserveerd voor vee, maar ook voor graanopslag of werktuigen.

De stijl van boerderijen verschilden vaak ook per streek. Hieronder benoemen we de meest voorkomende boerderijstijlen.

Brabantse kortgevelboerderij

Deze compacte en sfeervolle boerderijstijl, typerend voor Brabant, biedt gezelligheid en warmte, ideaal voor wie de voorkeur geeft aan knus en authentiek wonen. Bij een kortgevelboerderij zit de voordeur aan de korte zijde van de boerderij.

Hallenhuisboerderij

Een klassieke boerderijstijl gekenmerkt door een ruime opzet met een centrale hal, ideaal voor gezinnen die houden van openheid en historische charme. Deze boerderij stijl werd grofweg tot 1880 gebouwd. Daarna werd de voordeur verplaatst naar de lange zijde.

Langgevelboerderij

Deze traditionele boerderij combineert woon- en werkruimte/ hobbyruimte onder één langgerekt dak, perfect voor een naadloze integratie van werk en privé. Deze stijl waarbij de goot hoger zit, kwam grofweg van 1880 in de mode.

Krukhuisboerderij

Een unieke boerderijstijl met een opvallend krukvormig ontwerp, ideaal voor liefhebbers van onderscheidende architectuur en landelijk wonen. De krukhuisboerderij ontstond vaak doordat ‘rijkere’ boeren zich wilde onderscheiden en/of meer ruimte nodig hadden. Op de kop van de boerderij werd dan een kruk (L- of T-plattegrond) geplaatst.

Naast deze typerende streekboerderijen kunnen we natuurlijk ook samen aan de slag met een eigen ontwerp. Zo kunt u bij nieuwbouw denken aan een imitatie van een landelijke woning in een boerderette stijl. Dit is de benaming voor een boerderij die traditioneel oogt, maar in de historie niet heeft bestaan. Een nieuwbouw woonboerderij dus, in België is deze term ook wel bekend als een fermette stijl.  

woonboerderij rieten dak
Woonboerderij in Bakel
Woonboerderij in Gemert

Een oude boerderij verbouwen

U kunt ook bij Arceau terecht als u een architect zoekt voor de verbouwing van een bestaande woonboerderij. Met een complete renovatie of restauratie blaast u de boerderij een nieuw leven in.

Bij Arceau hebben we jarenlange ervaring met soortgelijke projecten. We vinden het ontzettend belangrijk dat de woning zijn authentieke karakter behoud. Maar we kijken ook verder zodat het een moderne, luxe woonboerderij wordt met een hoog wooncomfort.

In veel gemeenten krijgt u de mogelijkheid om oude boerderijen te splitsen. Zeker als een oude boerderij het predicaat cultuurhistorisch waardevol heeft. Hierin denken we ook graag mee, zodat de oude boerderij helemaal naar wens verbouwd kan worden.

“Wij zijn bij het maken van onze verbouw plannen goed bijgestaan door Arceau. De ontwerpen waren creatief en verrassend, desalniettemin wordt goed rekening gehouden met de uitvoerbaarheid. Ook de uitvoerders waren tevreden met de uiteindelijke bouwtekeningen voor de verbouwing. Met name vanwege de hoge mate van details en accuraatheid. – Jens & Celine”

Op zoek naar een woonboerderij architect?

Klaar om de eerste stap te zetten naar uw droomboerderij? Het ontwerpen van woonboerderijen zit in het DNA van ons bureau. Vanaf begin jaren ’90 ontwerpt ons bureau vanuit Uden al woonboerderijen. Ook met het verbouwen van boerderijen zijn wij vanaf toen al actief. De kennis en ervaring die we daarmee opgedaan hebben benutten wij ook vandaag de dag nog bij het ontwerpen van nieuwbouw woonboerderijen.

Woonboerderij architect Arceau
Krukhuisboerderij Wijchen
schuur overdekt terras

De ontwerpkenmerken van een woonboerderij

Bij het ontwerpen van een woonboerderij beginnen we met het gevelbeeld. Deze delen we op in het woon- en stalgedeelte. Het voor- en achterhuis onderscheiden we vervolgens met de verschillende kozijnen. Het voorhuis van een woonboerderij wordt vaak voor een deel voorzien van dakpannen.

De typerende materialen voor een woonboerderij

Bij zowel bestaande woonboerderijen als nieuwbouw werken we zo veel mogelijk met natuurlijke materialen. Denk hierbij aan riet, baksteen, gebakken dakpannen en hout. Door onze ruime ervaring met historische bouwmaterialen, kunnen we u goed voorzien van het juiste materiaaladvies, passend bij het ontwerp van uw woonboerderij.

Een duurzame en energiezuinige woonboerderij

Naast een authentieke uitstraling hechten we ook veel waarde aan een toekomstbestendig ontwerp. Duurzaamheid is dan ook een belangrijke focus in onze woonboerderijontwerpen. We integreren slimme energie-oplossingen, zoals zonnepanelen en warmtepompen, en maken gebruik van hoogwaardige isolatiematerialen om het energieverbruik te minimaliseren. Deze aanpak zorgt voor esthetisch aantrekkelijke woningen met een minimale ecologische impact. Laat Arceau Ontwerpers u begeleiden naar de realisatie van uw duurzame woonboerderij.

Vraag een adviesgesprek aan

Interesse in een ontwerp in de kempische bouwstijl? Wij nodigen u graag uit voor een persoonlijk adviesgesprek. Bel naar 06-18884644 of mail naar cm@arceau.nl.